TALLER + ITINERARI ESCOLAR

Lluïsa Vidal, Laura Albéniz, Remedios Varo, Mercè Rodoreda o Margarida Xirgu, són algunes de las pintores, escriptores, actrius o dramaturgues vinculades amb el barri de Gràcia.

A finals del S.XIX una sèrie de joves artistes de tot Europa reclamava amb força la seva presència i participació en els cercles artistístics de l’època, exclusivament masculins fins aquell moment. El seu objectiu i determinació eren comuns: convertir les seves habilitats artístiques en una professió.

Qüestionades al mateix temps que valorades pels seus coetanis, moltes d’aquestes artistes hauran de demostrar la seva valúa més enllà del fet de ser dones, revelar-se contra una societat que les castigava a un segon pla i reivindicar la seva presència en espais que els hi eren legítims però negats. Avui dia entendre la igualtat d’oportunitats com un dret, segueix sent objectiu per una societat que invisibilitza la participació femenina en la història de la cultura.

Aquesta activitat planteja una sessió prèvia a l’aula on de manera participativa es mostraran les obres més significatives de les artistes treballades durant l’itinerari. A partir de l’anàlisi dels elements més simbòlics i representatius d’algunes obres pictòriques i literàries, ens introduirem a certs aspectes de la societat del moment relatius a la situació de les dones. A la segona part de l’activitat es traslladaran els coneixements adquirits a peu de carrer, a través d’un itinerari per la Vila de Gràcia que acabarà de contextualitzar les artistes.


Durada itinerari: 2h aprox. (adaptable)
Recorregut: Vila de Gràcia
Materials:
 S’entregarà als alumnes material de mà amb exercicis interactius a realitzar durant la ruta o posteriorment a l’aula.