ITINERARI ESCOLAR

Dones que feren història a la Barcelona de finals del s. XIX i principis del s. XX.

Itinerari per Ciutat Vella on mostrarem i reflexionarem sobre les conquestes en base a la igualtat aconseguides entre les darreries del s. XIX i la primera meitat del s. XX.

El qüestionament del sistema de gènere, la irrupció a l’esfera pública, els drets socials, l’accés a l’educació, el dret a vot i la representativitat política, la ciutadania, l’accés al món professional, la despenalització de l’avortament o el dret al divorci, entre d’altres, són fites tant aconseguides com robades de nou durant els últims dos segles de la nostra història. Amb aquesta ruta, visibilitzarem algunes de les organitzacions, iniciatives o personalitats clau en la lluita pels drets de les dones per tal d’entendre com sense elles no ens és possible la comprensió del nostre present. Parlarem també dels canvis polítics, socials i econòmics succeïts des de la restauració a la dictadura franquista per veure com els diferents règims foren o no permeables a les reivindicacions feministes i com contribuïren en la materialització o negació dels drets en matèria d’igualtat.

Algunes figures clau: Frederica Montseny, Carme Karr, Francesca Bonnemaison, Dolors Aleu, Teresa Claramunt o Dolors Monserdà. Durant l’itinerari s’encetaran també reflexions amb l’alumnat sobre la nostra situació actual a partir de temes que els hi siguin propers com la pervivència d’ estereotips i rols de gènere en música, cinema o publicitat.


Durada itinerari: 2h aprox. (adaptable)
Recorregut: Barri Gòtic i Raval
Materials: S
’entregarà als alumnes material de mà  i exercicis interactius a realitzar durant la ruta o posteriorment a l’aula.