ITINERARI ESCOLAR

Un itinerari retrospectiu per descobrir la història de Gràcia, l’evolució urbanística del barri i la seva relació amb la ciutat de Barcelona.

A partir de la interpretació de l’espai públic realitzarem un viatge pel passat i el present: Coneixerem la seva història partint dels seus orígens rurals com a vila independent, la seva urbanització, el procés d’industrialització i l’annexió a la ciutat.

Ens acostarem a la història social per entendre com s’ha anat forjant el caràcter del barri: la vida rural de camperols i masovers de les antigues masies de la vila, les condicions de reina i vida i l’organització dels obrers i obreres que treballaren en les fàbriques del s. XIX, la burgesia que habitava les cases modernistes o aquells qui desenvoluparen els diferents arts i oficis que més han caracteritzat el barri.

Entendrem els orígens del teixit associatiu i del moviment veïnal de Gràcia i la seva importància en la construcció de les ciutats democràtiques. Descobrirem alguns dels personatges o fets històrics més presents en l’imaginari col·lectiu i tradicions de la Vila de Gràcia.

A partir de l’urbanisme, l’arquitectura i diverses fonts emprades durant l’itinerari, interpretarem la ciutat per ubicar-nos al barri i entendrem que els processos de transformació de Gràcia estan estretament lligats als canvis que experimenta Barcelona en els dos últims segles.


Durada itinerari: 2h aprox. (adaptable)
Recorregut: Vila de Gràcia
Materials: S
’entregarà als alumnes material de mà i exercicis interactius a realitzar durant la ruta o posteriorment a l’aula.