ITINERARI ESCOLAR

Itinerari en motiu de la commemoració del centenari de la vaga de la Canadenca

La Revolució Industrial obria les portes a la modernitat, al creixement econòmic i a l’expansió urbanística de Barcelona en benefici d’una classe social tan poderosa com minoritària, mentre condemnava a una situació d’explotació, precarietat i desigualtat a la major part de la població. S’anava polaritzant una societat representada per dos sectors socials contraposats. Burgesia i proletariat es preparaven per protagonitzar una intensa lluita de classes que hauria de desembocar en una llarga Guerra Civil.

Les fàbriques, símbol de progrés i prosperitat, havien conduït a famílies senceres a abandonar les zones rurals per traslladar-se a la ciutat a cercar noves oportunitats. Però la promesa d’un futur millor es va convertir aviat en una realitat ben diferent. Dones, homes i infants havien d’afrontar llargues i extenuants jornades laborals a canvi d’uns sous insuficients i, amuntegats en barris de carrers estrets, mal ventilats, poc higiènics i bruts, havien de viure sortejant les contínues epidèmies que, com el còlera, assolaven la ciutat. A mesura que les xemeneies reeixien sobre els terrats de la Barcelona industrial, creixia entre obreres i obrers el malestar i, amb ell, la consciència col·lectiva de pertànyer a una mateixa classe social. Amb unes problemàtiques i uns interessos comuns, la classe treballadora va veure la necessitat d’organitzar-se i múltiples corrents ideològiques es van estendre com a resposta i alternativa al capitalisme industrial, adoptant diferents estratègies per garantir unes condicions de vida i de treball dignes.

ANDRONAcultura us convidem a descobrir el escenaris de la Rosa de Foc, una Barcelona combativa on el proletariat va ser capaç de teixir solidaritats, complicitats i lluites conjuntes per construir una societat més lliure i justa. A través de localitzacions, imatges i textos tractarem l’evolució dels moviments socials organitzats de l’època, coneixerem les seves principals reivindicacions i mobilitzacions i celebrarem el centenari d’una de les aturades obreres més significatives: La vaga de la Canadenca, que l’any 1919 i després de 44 dies, aconseguí implantar la jornada laboral de 8 hores.


Durada itinerari: 2h aprox. (adaptable)
Recorregut: Raval i Poble Sec
Materials: S
’entregarà als alumnes material de mà i exercicis interactius a realitzar durant la ruta o posteriorment a l’aula.